Danmark har verdensrekord i Norden, når vi kigger på antallet af indbrud. Men selvom vi i julen 2013 havde flere indbrud end de foregående 5x december, var der i 2013 et samlet fald i indbrud.
Det betyder dog stadig, at der i 2013 blev anmeldt knap 42.000 indbrud (kilde).
Hver dag bliver mere end 100 danske huse indsat for indbrud. Og hvad sker der for de, der gør?
Politianmeldelse
Det første der umiddelbart sker er, at indbruddet bliver anmeldt til politiet. Politiet kommer ud og tager billeder. Ofte er der ingen spor at gå efter, men er ham heldig har tyven efterladt lidt blod efter fx at have skåret sig på et vindue.
Er der ikke mere at gå efter, skriver politiet en rapport. Denne rapport kan vises til ens forsikringsselskab, når man ønsker erstatning udbetalt efter indbruddet.
De færreste danske indbrud bliver nogensinde opklaret. At håndtere indbrud handler derfor i høj grad om en præventiv indsats. Der skal opsættes en god alarm og tegnes en proper forsikring.
Fanger politiet først forbryderen, begynder at nogle gange hurtigt og nogle gange knap så hurtigt forløb. Straksdomme kan ske ved indrømmelse, men får indbrudstyven en forsvarsadvokat kan det blive et længere retligt efterspil.
Forsikringssag
Efter at politiet har været ude, er det tid til at tage snakken med forsikringsselskabet. Du bør umiddelbart efter at have opdaget indbruddet kontakte både politi og forsikring – du kan dog først gå vider med forsikring efter at politiet har skrevet rapport.
Du vil efter nogle uger få din forsikringssum udbetalt minus selvrisikoen.
Du skal være opmærksom på, at nogle forsikringsselskaber efter et indbrud eller to vil hæve din police. Overvej muligheden for at skifte forsikring, når du kommer så langt.
Køb en god alarm
Nogle forsikringsselskaber nedsætter din police, hvis du køber en godkendt alarm. Der vil ofte være tale om en GSM-alarm med et medfølgende abonnement. Dette abonnement kan dog betales af din nedsatte forsikring – og så er dit nu ekstra sikre hus blot en bonus.
De fleste indbrud sker ikke gennem hoveddøren, men gennem små vinduer og gamle døre. Disse er flotte, men nemme at komme ind ad. Du kan eventuelt få en person ud fra forsikringsselskabet eller anden virksomhed med henblik på at rådgive dig om, hvordan du bedst muligt kan sikre dit hus.
James skriver
Jeg kan kun anbefale at aftale nabohjælp med resten af kvarteret. Det har en afskrækkende effekt på tyvene – og så giver det ro i sindet.
De fleste tyve vælger boliger, der ser forladte ud; men nabohjælp sørger for vågne øjne på huset!
Med venlig hilsen