Dette er 2. del i artikelserien om antivirus, spam og gode råd og tests af antivirusprogrammer. Er du interesseret, kan del 1 om antivirus.
Vi Googler hurtigt Kaspersky, og finder frem til en side, hvor du kan downloade en ét-måneds prøveversion af Kaspersky Internet Security.
Kaspersky Internet Security er ligesom tilsvarende produkter fra Symantec en prisbelønnet software, som vi som sagt kan prøve gratis i en måned, hvorefter vi enten kan investere i anden software eller købe Kaspersky Internet Security 2009 for 499 kr. Kaspersky er dermed 100 kr. billigere at investere i end Norton Internet Security, og det er faktisk et ligeså godt og professionelt system som Norton, der tilsvarende har vundet en del priser.
Nuvel, men lad os lige afprøve Kaspersky Intenet Security og sætte det på prøve: Vi downloader en installationsfil og installerer prøveversionen på vores PC.
Vi kan nu vælge, om vi vil vælge præfabrikerede installinger, eller lave vores egne custom-instillinger.
Vi vælger custom-indstillingerne for at se, hvilke konfigurationsmuligheder der er. Installationsfilen fylder 6,744 MB og Kaspersky Internet Security kræver 40 MB plads på hard disken.
Vi skal nu vælge, hvilken beskyttelsesmetode, vi vil anvende, og vi vælger den automatiske funktion, der anbefales til langt de fleste brugere, og vi skal herefter opdatere softwaren fra internettet. Denne opdatering fylder 6,5 MB.
Vi kan efter nogle få klik herefter se, hvilke trusler Kaspersky beskytter os imod, og de er følgende:
Filer og hukommelse
E-mail og IM (instant messenger (msn, andre chatprogrammer)
Web trafik
Online Security
Anti phishing
Beskyttelse mod indbrud i computeren
Anti dialer (beskyttelse mod opkaldsprogram, ikke relevant for bredbåndskunder)
System Security
Tilbehørs-filtrering
Firewall
Proaktivt forsvar
Content filtering
Anti spam
Reklameblokering
Forældrestyring
Alt i alt må man sige, at man med Kaspersky er godt dækket ind, og der er endda mulighed for forældrestyring af internettet, som vi dog vælger af deaktivere i denne ombæring.
Vi vil herefter vælge at skanne vores computer for at se, om vores PC er inficeret med virus, og vi kan her vælge en fuld scanning, eller en ”quick scan”. Vi vælger den fulde skanning for at være på den sikre side, og dette tager ca. en times tid på vores computer.
Og bingo: Kaspersky påstår, at det har fundet noget, der ikke bør være på vores computer: Nemlig 7 filer, og det ser ud til, at nogle af vores programmer på computeren ikke fungerer korrekt. Vi tager det dog med et gran salt, da stien (filernes navn) ikke ser mistænkelig ud i vores optik, da vi kender navnet på vores filer ganske godt. Det skal dog også siges, at vi just har scannet vores computer med Norton Internet Security.
Lad os dog lige gå Kaspersky lidt på klingen i det følgende: Softwaren er flot designet med grønne nuancer, der er dog blot et lille minus: Softwaren er på engelsk i denne prøveversion, og det kan godt være en ulempe, hvis man ikke besidder gode engelskkundskaber. Og hvordan virker alle Kasperskys funktioner som fx ”Security analyzer” og ”Network Monitor”?
Security analyzer er en hurtig metode, der kan fastslå, om der skulle være problemer med computerens grundlæggende sikkerhed, og den er overraskende hurtig til at give dig et godt overblik.
Nuvel, men hvad er Network Monitor mon for en funktion? Jo, det er såmænd en mulighed, der viser dig grundlæggende informationer om firewallen, forbindelser og porte på din computer, samt netværkstrafik. Vi må umiddelbart sige, at det er en fed funktion, da den giver dig mulighed for at se, hvilke programmer, der opretter forbindelse til internettet automatisk, da man måske ikke helt selv er klar over det? Dette er også en mulighed, som du ikke finder i Norton Internet Security.
Dette var lidt om Kaspersky, men for at give dig en bred vifte af muligheder, vil vi i det næste give dig et godt overblik over F-Secure’s produkter.
F-security findes i flere forskellige formater, og vi finder produktet på www.f-secure.com, hvor vi ligesom med Kaspersky kan finde en 30-dages prøveversion. Vi går i gang med at downloade, og for god ordens skyld vil vi lige gøre opmærksom på, at det hele foregår på engelsk i downloadfasen.
Der bliver sendt en mail til mig med downloadinstrukser, som jeg følger, og programmet er nu installeret på min computer.
Fakta om F-secure
F-secure er en finsk virksomhed, hvilket straks leder tankerne hen på virksomheder som Nokia, der jo gennem tiden har været en kæmpe eksportsucces for Finland, men finnerne arbejder også med udvikling af software, og det er de faktisk dygtige til.
F-secure har store afdelinger i USA og Japan, hvor de udvikler antivirussoftware og opdateringer til eksisterende programmer. F-Secure Corporation er også et børsnoteret selskab, der bliver handlet på det finske aktiemarked.
Altså, der er tale om et anderkendt produkt, men lad os nu få afprøvet F-Secure Internet Security, og se, om det kan måle sig med Kaspersky.
Jeg opstiller nogle kriterier for denne test, og de er som minimum, at F-Secure Internet Security skal sikre brugeren mod ovenstående virusdefinitioner.
Vi vælger i tråd med Kaspersky-evalueringen, at installere softwaren uden forældrekontrol-funktionen, som man i forvejen kan styre i vores browser, og installationen kører i fint tempo – endda på dansk modsat Kaspersky Internet Security. Så der er grønt lys for at gå videre, og nu kan vi vælge at få mere at vide om opsætningen, om vi kommer frem til følgende fire muligheder:
1: Produktselvstudium
2: Opstartsguide
3: Hjælp
4: Beskyt din smartphone
Vi vælger opstarstguiden, der lader os konfigurere programmet, og nu får vi at vide, at vores e-mailklient er konfigureret til spamkontrol.
Interfacen er blot opbygget i Facebook-agtig blå og hvid, og når du lukker et åbent vindue, toner det pænt ud, og det minder lidt om Windows Vista, og det er der gjort en del ud af, modsat Kaspersky Internet Security, der ikke helt kan måle sig F-Secure hvad det angår.
Vi vælger en fuld systemskanning, hvor vi kan se, hvordan vi er beskyttet med dette produkt: Men, vi vælger i stedet at gå tilbage og finde ud af, hvordan vi er beskyttet.
F-Secure Internet Security beskytter os med:
Antispyware
Firewall
Spamkontrol
Blokering af indtrængere
Opkaldsstyring
Der er dog ikke oplyst, at F-Secure beskytter os mod trojanske heste, men lad os da køre en scanning og se, hvad softwaren finder på vores computer. Følgende skærmbillede toner frem:
Trin 1: Scan
Trin 2: Fjern virus
Trin 3: Fjern spyware
Trin 4: Riskwareelementer
Trin 5: Udfør
Det fremgår ikke, hvilke riskwarelementer der er tale om, og det er et kæmpe minus.
Skanningen går derimod planmæssigt, og du kan endda vælge, hvad du vil skanne. Der bliver ikke fundet andet end godsindede cookies på vores pc, hvilket jo kun er godt.
I skanningsfunktionen kan du fx også udelukkende vælge at skanne for spyware, hvilket er en god funktion, da den sparer tid, og har du en særlig mistanke om, at din pc netop er inficeret med spyware, er det en hurtig løsning. En fuld systemskanning kan nemlig godt tage en times tid.
Skal du investere i dette produkt og en 12-måneders licens til op til tre computere, må du hoste op med: 479,20 kr.
Bedømmelsen af de to programmer lakker mod enden, og på en skala på op til 6 stjerner vælger vi at give Kaspersky Internet Security fire stjerner, og de fortjener muligvis lidt mere, men det trækker ned, at alt foregår på engelsk.
F-Secure Internet Security giver vi ligeledes 4 stjerner. Det er flot designet, men vi savner lidt dokumentation for, hvad vi er beskyttet imod, og det trækker altså ned!