Her bringer vi første del af vores artikel serie om antivirus, beskyttelse mod spam og hvad du som forbruger kan gøre for at sikre dig mod truslen på internettet. 2. del kommer senere i denne uge. God fornøjelse!
Når du surfer på nettet, kan du højst sandsynligt ikke undgå at støde på nogle af nedenstående trusler fra internettet. Men med at par klik på musen, kan du komme truslerne i forkøbet, endda gratis. Se hvordan i denne artikel, hvor vi giver dig et godt overblik og fortæller dig om de vigtigste tendenser indenfor computervira og fjernelse af disse.
Med begreber som virus, spam, trojanske heste osv. bliver man nødt til at være opmærksom, når man surfer på internettet, men ro på: Der findes en løsning, og den får du lige her: Invester i software, der kan holde din computer på den sikre sti. I det følgende vil vi give dig et godt overblik over de forskellige typer af vira, du kan støde på i din færden på nettet, og vise dig, hvordan du håndterer disse.
Det første fænomen, vi støder på i denne del af artiklen er: spam.
Spam er en betegnelse for reklamer, man ikke selv har bedt om at modtage, og de modtages gennem e-mail eller i nyhedsgrupper.
Spam sendes af personer, der ikke vil give sin identitet til kende, og disse personer opsnapper e-mailadresser ved at surfe på nettet.
Da det kun koster nogle få kroner at sende millioner af spam-mails af sted, kan det for afsenderen hurtigt blive en lukrativ forretning, hvis blot en eller to modtagere hopper på vognen og køber et produkt.
Men denne uopfordrede og ulovlige markedsføring kan virke utroligt irriterende for den enkelte, og kan effektivt stoppes ved at konfigurere et spamfilter i sit e-mailprogram. Gode spamfiltre kan findes på gratis mailtjenester som fx jubii.dk, og de fungerer ofte ved, at filtret sorterer post med besynderlige afsendere eller emnefelter fra.
Spam er dog blot en af flere ubehagelig ting fra internettet, man bør være opmærksom på, da man også kan risikere at blive hacket gennem phishing. Phishing er et begreb fra nyere tid (2005), der dækker over en form for identitetstyveri, hvor hackeren stjæler computerbrugerens identitet ved at aflure adgangskoder til fx netbank eller kreditkort.
Denne form for tyveri sker ofte ved udsendelse af e-mails, der bevidst forsøger at manipulere brugeren til at indtaste sine bankoplysninger og findes ligefrem i form af websites, der bevidst plagierer din egen banks website. Siden har den omfattende svindel også spredt sig til mobiltelefoner via indholdstakserede sms, den såkaldte smishing. Det kan fx være i form af tilbud om at købe billeder af letpåklædte kvinder for et givent beløb, hvorefter køberen modtager noget helt andet.
Et andet fænomen, vi møder i vores færden på nettet, er spyware. Betegnelsen dækker over spionprogrammer, der installerer sig på internetbrugerens computer og som ofte ikke opdages af brugeren selv. Den bedste måde at undgå disse programmer på er ved at opdatere sit antivirusprogram regelmæssigt, da der hele tiden dukker nye former for trusler frem på internettet. Du kan hurtigt sætte en effektiv stopper for spyware ved at installere et gratis program som eksempelvis Spyware Terminator, der af mange anses for at være det bedste gratis antispywareprogram. Det er ikke længere væk end et klik på Google, som kan spare dig for meget besvær. Det er nemt at anvende, og det er som sagt gratis.
En anden irriterende substans i virusverdenen er de trojanske heste og for bedst muligt at forklare, hvad dette fænomen er, skal vi for en stund vende blikket mod den græske mytologi; Da det efter 10 års bestræbelser ikke lykkedes grækerne at erobre byen Troja, anvendte de i stedet en snedig krigslist ved at bygge en kæmpestor hest af træ. Odysseus og nogle udvalgte krigere gemte sig inde i hesten, som trojanerne tog med ind i Troja, hvorefter de drak sig fulde, og det var herfter en smal sag for grækerne at åbne porten ind til Troja, så grækerne kunne trænge ind og besejre fjenden.
Denne historie har i nyere tid lagt navn til endnu en trussel fra internettet, og ovenstående giver et godt indblik i, hvad en trojansk hest er for en størrelse. I computerjargon er en trojansk hest et ondsindet program (også kaldet malware), der er gemt i et tilsyneladende venligsindet program, fx en falsk opdateringstjeneste. Effekten af denne malware er sædvanligvis, at der oprettes en bagdør til offerets computer, således at fjenden kan trænge ind bag computerens forsvarsværker. Som i den græske mytologi kaldes dette altså en computer-trojaner, og den mest kendte af slagsen er serverprogrammet Backorifice.
Langt de fleste af disse trusler kan dog undgås, hvis man har en firewall i form af et stykke software, som er et og alt, når man er tilkoblet internettet via bredbånd.
En firewall er et stykke software, der bestemmer, hvilke programmer, der skal have adgang til computeren fra den ene side til den anden side, og den fungerer efter et regelsæt.
Ofte sidder firewallen mellem adgangen til et ubeskyttet netværk (internettet) og til et lokalt netværk, kaldet LAN (Local Area Network).
En firewall skal således forhindre uautoriseret adgang til det interne netværk, og det er som sagt alfa og omega, at man har en firewall installeret, da tredjepart ikke skal have adgang til dine personlige filer på computeren.
Dette var en rask gennemgang af de forskellige typer vira, man kan støde på i sin færden på internettet, og nu skal vi vise, hvordan man kan komme truslerne til livs effektivt ved i første omgang at anvende antivirus-software fra Kaspersky og i anden ombæring antivirus fra F-secure.
Følg med i 2. del af vores artikelserie om antivirus og spam-bekæmpelse. Den udkommer i denne uge!