Når du skal sikre dit private hjem mod indbrud, er det alfa og omega, at du først sikrer dine døre og vinduer med kraftige låse og beslag.
Derudover kan du sikre dig med mange forskellige foranstaltninger, som vi viser dig i det følgende.
Som supplement til kraftige låse og beslag kan du få flere forskellige typer alarmer samt videoovervågning og røgkanoner, og du kan også vælge at mærke dine ejendele.
Tyverialarmer
En tyverialarms primære opgave er at tiltrække opmærksomhed, så tyven bliver skræmt væk.
Der findes mange forskellige slags tyverialarmer, og som et minimum skal din tyverialarm have nogle detektorer, der placeres i hjemmets rum, som reagerer på bevægelse. Detektorerne opsættes i de rum, hvor der er noget at stjæle.
Hvis du har en hund eller en kat, bør du indstille alarmen med ”kæledyrs-filtrering”, så dyret ikke aktiverer alarmen.
Ved hjemmealarmer er der typisk en række ekstra features, som du kan benytte dig af. Bl.a. privat vagtservice, hvor du betaler for, at en vagt kører ud til dit hjem, når alarmen er gået i gang.
Udover det er det også muligt at få husets lys til at blinke, når alarmen er gået, og som det sidste kan man få alarmen til at reagere på temperaturstigninger, når fx et vindue åbnes.
Videoovervågning
Du kan supplere din alarm med videoovervågning. Videoovervågning kan levere billeder og endda lyd ved visse typer installationer.
Videoovervågningen kan bruges både til opklaring af indbrud, men kan også have en præventiv effekt, da indbrudstyven måske fravælger netop dit hjem pga. overvågningen.
Udover at kunne optage billeder og lyd kan du også vælge et af de såkaldte ”dummies-kameraer”. Dette er et kamera, der ikke kan filme, men som umiddelbart ligner et kamera, og som muligvis kan skræmme tyven fra at lave et indbrud.
Findes der andre muligheder?
Naturligvis findes der andre muligheder end de ovenfor skitserede.
Du kan fx også vælge ”112nu”.
Denne nyere funktion virker ved, at din mobiltelefon bliver aktiveret ved et indbrud.
Systemet reagerer på bevægelser og aktiverer via en sensor et kamera. Når kameraet aktiveres, begynder det automatisk at tage billeder og sender dem videre til din mobiltelefon. Du har nu mulighed for at kontakte politiet og vise dem billeder, mens indbruddet foregår, og billederne kan du se på både din mobiltelefon og internettet.
Du kan også vælge at anvende en tågekanon.
En tågekanon virker, som navnet antyder, ved, at der bliver frigivet en masse tåge/røg i rummet, hvor der er begået indbrud, så tyven ikke kan se noget og bliver nødt til at opgive sit forehavende. Tågen er helt uskadelig og består af en blanding at vand og glykol (et sukkerstof).
Det er den samme type tåge/røg, som der bliver brugt på diskoteker.
En sidste mulighed for at stoppe indbrud i dit hjem er at mærke dine ejendele
Det kan blive svært for tyven at afsætte dine ting, hvis de er mærket med bl.a. mærkater eller blækskrift.
Se i det følgende, hvordan du kan sikre dig mod indbrud med mærkning af dine ejendele
Usynligt blæk
Usynligt blæk, som du skriver med direkte på genstanden. Du kan se skriften, hvis du holder genstanden op mod et ultraviolet lys.
Permanent blæk
Denne type blæk skriver du direkte på genstanden med, og den kan ikke fjernes.
Farvemærkning
Her pensler du en farve ned i en skabelon, hvor din kode eller CPR-nummer er stanset ud.
Ridsepen
Her ridser du dit navn eller et nummer ned i en skabelon. Anvendes typisk på mindre, elektroniske ting.
Elektronisk gravørværktøj
Fungerer som en ridsepen. Kan anvendes på hårde overflader som fx glas, metal og keramik.
Brændemærkning
Brændemærkning med et elektronisk opvarmet stempel med en kode.
Kan anvendes på træ, metal og plastic.
Hvilke genstande skal jeg mærke?
Det er vigtigt at mærke de genstande, som for tyven er nemmest at afsætte, og her er det vigtigt, at man gør sig nogle overvejelser
Nemt omsættelige varer er fx musikudstyr, fladskærme, telefoner, computere, kameraer, værktøj, cd’er og dvd’er.
Hvordan skal du mærke dine ting?
Det er vigtigt, at du mærker dine ting med en personlig kode som fx dit CPR-nummer, så du efterfølgende kan bevise, at den stjålne genstand vitterligt er din.
Når du låner eller køber mærkningsudstyr, får du typisk også nogle mærkater med i købet, som du kan sætte på din dør eller dit vindue, så du advarer ubudne gæster mod at lave indbrud.
Ting, der kan være svære at mærke, som fx smykker, bør du opbevare i en aflåst boks
Vi håber, du med ovenstående har fået et bedre indblik i, hvordan du kan sikre dit hjem mod indbrudstyve. Vi vil løbende levere artikler om alarmer, sikring af private hjem m.m, så husk at tjekke vores site løbende, så du kan holde dig up-to-date med udviklingen på området.
Jan Bach skriver
Jeg købte engang et sæt mærkningsmaterialer. Der var bl.a. skabeloner, hvor mit personnummer var standset ud, og som jeg så kunne larkere med det medfølgende lak.
Er det muligt at købe “et sæt” igen.
Mvh
Jan
CrimPrev skriver
Hej Jan,
Jeg kiggede lidt hos Det Kriminal Præventive Råd og de har en side om mærkater. Jeg ved ikke om det er dem, du efterspørger?